Näin valitset aurinkolasit juoksuun

Aurinkolasien tehtävä ei ole pelkästään estää häikäisyä, vaan myös parantaa näkemistä. Oikein valitut lasit mahdollistavat täyden keskittymisen suoritukseen. Valinnan tulisi perustua käyttötarkoitukseen, ympäristöön ja lajiin.

Juoksuharrastajat panostavat laadukkaisiin jalkineisiin sekä sääolosuhteisiin sopiviin vaatteisiin. Mutta entä aurinkolasit? On selvää, että hyvä näkyvyys on tärkeää, olipa kyseessä aurinkoinen tie tai varjoisa polku.

Kuitenkin… lasit saattavat pomppia päässä, valua hikoillessa tai huurtua linssin säädön yhteydessä. Nämä ovat yleisiä ongelmia, joihin onneksi löytyy ratkaisuja. Tässä on muutamia vinkkejä juoksulasien valintaan.

Hyvin istuva kehys tuntuu huomaamattomalta kasvoilla

Sopiva malli löytyy kokeilemalla. Hyvin istuvat aurinkolasit eivät paina tai purista mistään, ja niiden tulisi suojata silmiä kunnolla, estäen häikäisy myös ylhäältä. Kaarevat mallit suojaavat lisäksi sivulta tulevalta valolta ja tarjoavat laajan näkökentän.

Lasien valinnassa kannattaa testata niitä myös juoksupäähineen kanssa, ja ottaa muutama juoksuaskel lasit päässä varmistaakseen, että ne pysyvät paikallaan liikkeessä.

Ultrajuoksija Juuso Simpanen on ollut erityisen tyytyväinen Wild 2.0 -lasien istuvuuteen.

Panosta keveyteen

Juoksulaseissa keveys on avainasemassa. Cébén mallit Cinetik 2.0 ja Wild 2.0 ovat erittäin kevyitä. Ultrajuoksija Juuso Simpanen, joka käyttää Wild 2.0 -mallia, kertoo olevansa vaikuttunut siitä, kuinka hyvin lasit istuvat päähän ja pysyvät paikoillaan vaativissakin olosuhteissa.

Bollén mallistosta löytyy esimerkiksi erittäin kevyt ICARUS-malli, joka on saatavilla Bollén patentoidulla ja ainutlaatuisella Volt-linssillä.

Juuso, entinen jalkapalloilija ja nykyinen ultrajuoksija, joka pitää hallussaan mm. 12 tunnin juoksun Suomen ennätystä, arvostaa erityisesti lasien keveyttä.

Juuso Simpanen toteaa Wild 2.0 -lasien olevan erittäin kevyet, mikä tekee niistä erinomaiset ultramatkoille.

Hikoilu tuo omat vaatimuksensa laseille

Paremmissa malleissa on säädettävä nenätuki ja aisanpäät, jotka varmistavat täydellisen istuvuuden. Kumiset tai silikoniset aisanpäät takaavat, että lasit pysyvät paikoillaan myös hikoillessa. Säädettävät nenätuet löytyvät Cinetik 2.0, S’track 2.0 ja Wild 2.0 -malleista, ja anti slip -materiaali on käytössä kaikissa Cébén sporttimalleissa.

Bollén laseissa on taas Thermogrip® -kumi, joka takaa erinomaisen vakauden ja pidon.

Hikoilu voi aiheuttaa myös linssien huurtumista, vaikka laadukkaissa linsseissä on usein huurtumisenestopinnoite. Jos lasit istuvat liian tiiviisti, saattaa linssi silti huurtua. Valinnassa on syytä huomioida myös ilman kierto linssien sisäpinnalla. Ääritilanteissa suositellaan huurtumisenestosuihkeita, jotka pitävät linssin kirkkaana.

Juoksulaseissa on tärkeää, että ne pysyvät kasvoilla myös hikoillessa.

Linssit suojaavat silmiä ja parantavat näkemistä

Linssien materiaalilla ja värillä on merkitystä. Polykarbonaatti on optisesti laadukas, kevyt ja kestävä materiaali. Linssin pohjaväri kannattaa valita ympäristön ja omien mieltymysten mukaan. Harmaat ja vihreät linssit toistavat värit luonnollisesti ja soveltuvat kirkkaisiin oloihin. Ruskeat ja punaiset linssit parantavat kontrastia, tehden ne ihanteellisiksi maastoon. Kontrastia parantavat linssit auttavat näkemään esimerkiksi kivet ja kuopat paremmin. Vaaleanpunaiset ja keltaiset linssit antavat hyvän kontrastin varjoisissa metsissä ja hämärässä.

Pro tip: Juoksulenkin jälkeen lasit kannattaa huuhdella runsaalla vedellä hikeä ja pölyä poistamaan. Hyvä huolto takaa pitkän käyttöiän!

AurinkolasitJuoksuPolkujuoksu

Suositut kirjoitukset

  1. Miten valita aurinkolasit?