Miten valita aurinkolasit?

Miten valita aurinkolasit?

Tuntuu, että toisille sopii lasit kuin lasit ja toiset eivät löydä sopivia aurinkolaseja millään. Aurinkolasien ostaminen verkkokaupasta voi olla haasteellista, kun sovitusmahdollisuus puuttuu. Kerromme muutaman pro-tipsin, joilla selviät alkuun. Vinkeistä on apua aurinkolasien valinnassa sekä verkkokaupassa että yleisesti kivijalassa!

 

Mieti aina ensin käyttötarkoitus

Sopivat aurinkolasit pysyvät kasvoilla valitussa käyttötarkoituksessa. Esimerkiksi juoksuharrastusta ja autoilua palvelevat parhaiten erityyliset aurinkolasit. Siinä missä juoksussa lasien tulee pysyä hikoilevilla kasvoilla kiinni ja ilman pitää virrata linssin pinnalla huurtumisen estämiseksi, autoilussa kannattaa huomioida helppo havainnointi myös sivuille, jolloin paksut aisat eivät estä näkemistä. Talvella metallikehys saattaa tuntua hieman kylmältä ulkona, mutta toimii autoilussa loistavasti. Kehyksen lisäksi myös linssivalinta (sävy ja lisäominaisuudet) tehdään käyttötarkoituksen perusteella. Mieti siis, mihin tarkoitukseen haet laseja ensisijaisesti. Jutun lopussa linkit valintaoppaisiin käyttötarkoituksen mukaan.

 

Sopiva kehysmalli

Sopivat aurinkolasit suojaavat auringolta hyvin. Aurinko voi häikäistä monesta eri kulmasta, huolella valittu malli estää häikäisyn myös sivulta, ylhäältä ja takaviistosta. Suuret linssit suojaavat hyvin silmiä ja silmänympärysihoa. Toisaalta liian isot lasit saattavat nojata liikaa poskipäihin tai eivät pysy kasvoilla hyvin. Linssin koon lisäksi häikäisysuojaan vaikuttaa lasien kaarevuus ja aisan paksuus. Kaareva malli ja paksu aisa suojaavat hyvin myös sivusta häikäisevältä auringolta. Lisäksi kaareva malli ohjaa viimaa pois silmistä vauhdikkaissa laseissa, ja suoremmat kehykset sopivat paremmin yleiskäyttöön.

 

Mikä on oikea koko?

Verkkokaupassamme aurinkolasien koot on ilmoitettu S, M ja L merkinnöillä. Nämä antavat osviittaa siitä, kannattaako kyseistä mallia harkita sinun kasvoillesi. Kokemuksemme mukaan L-koon lasit sopivat useimmille miehille hyvin, S-koot kapeakasvoisille. Tietenkin kasvojemme muodot vaihtelevat paljon. Jos tiedät, että nenäosan istuvuuden kanssa on usein haasteita, valitse malli, jossa on säädettävä nenäosa. Olemme myös ilmoittaneet aurinkolaseille linssin leveyden ja korkeuden, nenäosan koon sekä aisan pituuden. Jos sinulla on jo aurinkolasit, voit verrata näitä kokoja omistamiisi laseihin saadaksesi vertailukohdan. Myös lasien kaarevuus vaikuttaa

Useimpia malleja voidaan onneksi hieman hienosäätää optikolla, joka materiaalista riippuen voi kehystä lämmittämällä taivuttaa aisoja juuri sinulle sopivaksi. Aisan päitä voi mallikohtaisesti myös itse taivuttaa ja nenäosaa säätää. Näistä ominaisuuksista on aina maininta tuotteen yhteydessä: säädettävät aisanpäät tai säädettävä nenätalla.

 

Linssin valinta

Kaikki valikoimamme linssit sisältävät UV-suojan. UV-suojauksen lisäksi on tärkeää, että linssi on optisesti laadukas. Mistä sitten tunnistaa laadukkaan linssin? Se on näkymältään kirkas ja tarkka, minkä johdosta sitä on myös miellyttävä käyttää. Valikoimassamme on ainoastaan laadukasta optiikkaa, sillä silmien suojaamisen lisäksi aurinkolasilinssin tarkoitus on auttaa näkemään kirkkaassa valossa paremmin, ei vain tummentaa näkymää.

Linssin pohjaväri valitaan käyttötarkoituksen mukaan kuitenkin myös omat mieltymykset huomioiden. Harmaat ja vihreät linssit toistavat värit vääristämättä niitä, ja soveltuvat usein kirkkaisiin valo-olosuhteisiin. Ruskea linssi parantaa kontrastia, ja se soveltuu hyvin autoiluun sekä maastossa liikkumiseen. Punainen linssi antaa myös hyvin kontrastia maastossa sekä lumella, mutta varsinkin kirkkailla keväthangilla täytyy huolehtia, että punaisessa linssissä on tarpeeksi häikäisyä ehkäiseviä ominaisuuksia, kuten peilipinta, jolloin silmät saavat tarpeeksi suojaa eivätkä väsy.

Linsseillä on pohjavärin lisäksi myös muita erilaisia ominaisuuksia. Peilipinnat antavat lisäsuojaa häikäisylle, ja ovat tyylittely seikka. Peilipinta ei sinänsä ratkaisevasti vaikuta linssin väriin, vaan läpikatsottuna ruskea pohjaväri on ruskea, vaikka siinä olisi vihreä peilipinta. Lisäksi linssi voi olla polarisoiva, jolloin se poistaa vaakaheijasteita veden, tien ja lumen pinnalta. Linssi voi myös olla UV-valossa tummuva, jolloin se reagoi valon määrään ja antaa aina optimaalisen suojan.

Usein linsseissä on myös huurtumisen esto -pinnoite. Mikään aurinkolasilinssi ei ole kuitenkaan täysin huurtumaton. Huurtumista estää, kun kehys ei istu liian tiiviisti kasvoille. Erikseen myytävät huurtumisen esto -suihkeet auttavat ääritilanteissa ja pitkissä urheilusuorituksissa hikoiltaessa paljon.

Silmälasien käyttäjille omat voimakkuudet saattavat olla olennaiset, tai vähintäänkin miellyttävät, joten niitä kannattaa harkita myös aurinkolaseissa. Tässä tapauksessa vieraile lähimmällä optikollasi. Myös kaareviin Bollén ja Cébén aurinkolasimalleihin saa nykyisin voimakkuudet!

 

Linssikategoriat ja tummuusasteet

Cat 0: Ei häikäisynsuojaa, vain silmien suojaamiseen esim. viimalta, pölyltä. Kirkas tai keltainen linssi.

Cat 1: Pilvisen sään linssi.

Cat 2: Puolipilvisen sään linssi.

Cat 3: Aurinkoisen ja kirkkaan sään linssi.

Cat 2-3: Linssi tummuu UV-valossa näiden kategorioiden välillä. Monipuolinen linssi, toimii pilvisellä ja aurinkoisella säällä.

Cat 1-3: Linssi tummuu UV-valossa näiden kategorioiden välillä. Erittäin monipuolinen linssi, toimii hämärän pilvisestä aurinkoiseen säähän.

Cat 4: Todella tumma linssi ääriolosuhteisiin, kuten vuoristoon tai aavikolle. Tällä linssillä ei saa ajaa autoa.

 

Lue myös nämä!

Aurinkolasit golfiin

Aurinkolasit vesille

Aurinkolasit pyöräilyyn

Pikavalintaopas

Aurinkolasit

Suositut kirjoitukset

  1. Miten valita aurinkolasit?