Aurinkolasit vesille

Antoisa kalastusreissu, aurinkoinen päivä rannalla tai kesälomapurjehdus hienolla säällä ovat varmasti meistä monen unelmien kesäpäiviä! Kerromme, miten valitset aurinkolasit vesille.

 

Silmien suojaaminen vesillä on erityisen tärkeää veden pinnan voimakkaiden heijasteiden vuoksi. Hyvä suoja rentouttaa silmää pitkänä päivänä vesillä ja auttaa näkemään paremmin. Silmät eivät väsy ja pystyt havainnoimaan ympäristöä meloessa, kalastaessa, purjehtiessa tai vaikka lapsien uintia rannalla vahtiessa.

 

Polarisoiva linssi

Tärkein ominaisuus vesillä liikuttaessa on linssin polarisointi. Polarisoiva linssi poistaa heijasteita veden pinnalta, ja näkeminen helpottuu. Polarisoivan ominaisuuden ansiota voit nähdä myös veden pinnan alle. Kalastaessa näet veden alla lymyilevän kalan, veneillessä erotat rantakivikon riskit ja kesäpäivä laiturilla maatessa kuluu rennosti vedenalaista maailmaa tutkiskellen.

Alla olevassa kuvassa vasemmalla on ranta kuvattu ilman aurinkolasilinssiä ja oikealla sama kohta kuvattu polarisoivan linssin läpi. Ero on silmin nähtävä ja kuvaa hyvin polarisoivan ominaisuuden merkitystä vesillä.

Kuvasimme uintireissulla Hämeenlinnan Ahvenistonjärven pintaa. Kuva otettu puhelimen kameralla, eikä filttereitä ole lisätty. Eron selkeys yllätti meidätkin.

Polarisoivassa linssissä on kuitenkin yksi huomioitava seikka: Kaksi polarisoivaa pintaa eivät toimi päällekäin, vaan näkymä on musta. Eli jos veneesi plotterissa tai puhelimesi näytössä on polarisoiva kalvo, joudut katsomaan sitä eri kulmasta. Yleensä puhelimen kääntäminen vaaka- tai pystysuoraan ratkaisee haasteen. Tästä seikasta huolimatta takaamme, että polarisoiva ominaisuus on vesillä liikuttaessa niin tärkeä asia, että näyttöjen testaaminen eri kulmista on ominaisuuden väärti.

 

Mitä ominaisuuksia kehykseltä vaaditaan?

Myös kehysmateriaalilla on väliä. Metallinen malli painuu tippuessaan nopeammin pohjaan kuin muovinen kehys. Tai ehkä kannattaa harkita vesille kelluvaa aurinkolasia, Bollélla on mallistossaan kaksi kelluvaa mallia: Brecken Floatable ja Holman Floatable.

Kehysmallien leveämmät aisat tai kehyksen kaareva muotoilu puolestaan takaavat, ettei aurinko pääse häikäisemään sivuilta. Kaareva muotoilu myös ohjaa viimaa pois silmistä, kun moottoriveneen kaasu on pohjassa ja tuulee päin näköä.

 

PRO TIPS

Erinomainen lisäominaisuus linssille on kosteutta, rasvaa ja likaa hylkivä pinta. Kaikissa Bollén polarisoivissa linsseissä on tämä ominaisuus (oleo/hydrophobic), jonka ansiosta vesillä liikuttaessa pisarat eivät jää näkökenttään häiritsemään.

Erityisesti meriolosuhteissa liikuttaessa on hyvä huomioida, että lasit kaipaavat päivän päätteeksi huuhtelun puhtaalla vedellä. Meren ja meri-ilmaston pienikin suolapitoisuus voi aiheuttaa sekä linssien että kehyksen pintojen nopeamman kulumisen. Oikein huoltamalla lasit palvelevat sinua pidempään!

Ja eikun vesille!

KalastusMelontaPurjehdusVeneilyVesille

Suositut kirjoitukset

  1. Miten valita aurinkolasit?