Aurinkolasit pyöräilyyn

Pyöräilijän aurinkolasit suojaavat silmiä auringon häikäisyltä ja UV-säteilyltä, pölyltä, hyönteisiltä sekä tuulelta. Mutta suojan lisäksi valikoimamme lasit myös auttavat sinua havainnoimaan ympäristöäsi paremmin. Pyöräilyssä vauhti kasvaa usein sellaisiin lukemiin, että näkeminen on tärkeä turvallisuustekijä. Lue alta vinkkimme aurinkolasien hankintaan erilaista pyöräilyä silmällä pitäen.

 

Maantiepyöräily

Maantiepyöräilyssä erityisesti ajoasento vaikuttaa kehykseltä vaadittaviin ominaisuuksiin. Usein matalampi ajoasento aiheuttaa sen, että lasien läpi tulee katsottua ylemmästä kohtaa kuin normaalisti, ja kehyksen yläosa saattaa joissain tapauksissa tulla näkökentän tielle. Maantiepyöräilyyn kannattaa valita korkea linssinen malli, jolloin kehyksen yläosa istuu ylemmäs eikä tule näkemisen esteeksi.

Maantiellä oleellisinta on nähdä railot asfaltissa ja kuopat tiessä ajoissa niin, että ajolinjan ehtii valita turvallisesti. Aurinkoisella säällä hyvä häikäisyn suoja linssissä on riittävä ominaisuus maantieajoon, jolloin useimmat aurinkolasilinssit peilipinnalla toimivat hyvin. Vaihtelevalla tiellä jossa valo ja varjo muuttuvat tiheään tarvitaan kontrastia parantava linssi. Peruslinsseistä kontrastia saa punaisesta ja ruskeasta pohjaväristä, mutta erityiset kontrastilinssit tehostavat näkymää entisestään.

 

Maastopyöräily

Kontrastilinsseistä on etua maantieajossa, mutta maastossa ne ovat ehdottomia! Valo ja varjo vaihtelevat metsässä ja poluilla monella tavalla, ja maaston muotojen sekä kivien, kuoppien ja kantojen hahmottaminen on ajamisen kannalta erittäin tärkeää. Maastopyöräilyssä on olennaista, että linssi toimii myös varjossa ajettaessa. Tällöin tummuva linssi tai kategorioiden 1-2 linssi on paras valinta

Maastossa linssi suojaa silmiä ravalta ja oksien piiskaamiselta. Linssit joutuvat siis kovalle koetukselle. Muista huuhdella linssit hyvin kaikesta irtoliasta ennen niiden pesemistä tai pyyhkimistä, ettet naarmuta linssiä.

Maastopyöräilykypärät saattavat olla suojaavampia ja varsinkin alamäkipyöräilyssä käytettävät full face -kypärät istuvat päähän tiiviimmin. Tällöin aurinkolasien suora ns. pistoaisa istuu todennäköisesti parhaiten kypärän sisälle.

 

Työmatkapyöräily

Työmatkapyöräilyssä lisäksi tulee huomioida, että matkaa taitetaan usein säästä riippumatta eli kurjemmassa säässä kuin harrastusmielessä tehtyjä fiilistely-lenkkejä. Välillä myös kaamoksessa, kaupungin valoissa ja pimeällä. Kyllähän sitä välillä tulee loskaakin niskaan, tai pyöräillessä oikeammin ”päin pläsiä”. Tällöin sporttilaseilta haetaan suojaa silmille myös muulta kuin häikäisyltä.

Lasien pitää suojata silmiä viimalta, jonka takaa kaareva muotoilu sekä hyvin nenältä istuva malli. Linssin tulisi olla hämärässä ajettaessa kirkas tai keltainen, jolloin linssi suojaa silmiä mutta sen läpi näkee hyvin. Työmatkapyöräilyssä kannattaa harkita vaihtolinssimalleja, jolloin valitaan aina kullekin kelille sopiva linssi. Jos ei halua vaihtolinssirumbaa, valitaan tummuva linssi, joka vaalenee aina kategoriaan 1 asti. Tällöin se on tarpeeksi vaalea illalla, mutta myös tarpeeksi suojaava aurinkoisena päivänä.

MaastopyöräilyMtbPyöräily

Suositut kirjoitukset

  1. Miten valita aurinkolasit?